Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör SVT:s reporter Fanny Asplund berätta vilka kostnader som spräcker regionens budget. Foto: SVT

Region Sörmland kan gå back en miljard – här är kostnaderna som drar iväg

Uppdaterad
Publicerad

970 miljoner kronor beräknas Region Sörmland gå back under 2023, detta enligt årets första budgetprognos. I klippet berättar reporter Fanny Asplund om vilka kostnader som stuckit iväg.

Region Sörmland har budgeterat för ett underskott på 357 miljoner kronor, men prognosen som släpptes i veckan visar ett underskott på ytterligare 613 miljoner kronor. 

Enligt budgetchef Johanna Öjert är prognosen inte förvånande och säger att det ser ut på liknande sätt även i andra regioner.

Ekonomisk kris i Region Sörmland

– Region Sörmland har ett negativt resultat i budgeten så vi visste att det skulle bli ett tufft år. Däremot var väldigt många parametrar osäkra detta år vilket har inneburit att avvikelserna mot budget blivit större än förväntat, säger hon.

Inflationen påverkar

Johanna Öjert lyfter också fram att underskottet blir mer synligt i år då regionen inte får intäkter i form av de pandemirelaterade statsbidrag som mer än kompenserade kostnaderna.

– Vi kan också se en tydlig inflationspåverkan och då främst gällande pensioner, räntor, el och material, vilka vi inte fullt ut räknat med.

”Ser över kostnaderna”

Nu ser regionen över sina kostnader och alla verksamheter ska ta fram åtgärdsplaner för att få en budget i balans. Bland annat handlar det om att plocka bort covid-19-relaterade förändringar som inte längre behövs och fortsätta arbetet med att bli oberoende av hyrpersonal.

– Det kommer vara högt och lågt. Man kommer få se över vad man har för kostnader kring fordon, administration och kontorsmaterial, säger regionstyrelsens ordförande Christoffer Öqvist (M).

I klippet berättar SVT:s reporter Fanny Asplund vilka kostnader som sticker ut i budgetprognosen och Christoffer Öqvist (M) kommenterar läget.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ekonomisk kris i Region Sörmland

Mer i ämnet