Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör regiondirektören Magnus Johansson berätta mer om varslet och om det kommer påverka vården. Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT och Sophie Olsson Rahlén/SVT

Region Sörmland varslar 700 anställda

Uppdaterad
Publicerad

Region Sörmland varslar 700 anställda som en del av de kommande besparingarna. Samtidigt inför man ett anställningsstopp.

SVT Nyheter Sörmland har tidigare rapporterat om regionens ekonomiska kris. Underskottet i år väntas ligga på 1,2 miljarder kronor och regionstyrelsen har fattat beslut om en handlingsplan kring besparingar

I besparingspaketet ingår bland annat att skära ner på antalet anställda och återgå till den personalstyrka man var 2019. Nu varslas 700 anställda, varav majoriteten är vårdpersonal.

”Formell åtgärd”

– Att vi nu lägger ett varsel är inte detsamma som att 700 medarbetare kommer att förlora sina arbeten. Det är en formell åtgärd som vi måste göra för att informera arbetsförmedlingen om att regionen avser att minska antalet medarbetare och i vilken ungefärlig storleksordning. Det handlar alltså inte om att enskilda medarbetare har varslats, säger regiondirektör Magnus Johansson, i ett pressmeddelande.

Skapar oro

Vårdförbundet, som företräder bland annat sjuksköterskor, säger att mycket fortfarande är ovisst, men att beskedet om varsel skapar oro:

– Vi vet ännu inte vad det kommer betyda för våra medlemmar, men det är klart att det kommer påverka, säger Lena Lindh, ordförande för avdelningen i Sörmland.

Regionen inför även ett anställningsstopp inom hela organisationen från och med den 1 oktober, med dispens för viss vårdpersonal.

I en tidigare version av texten framgick det att 400 av de varslade är personal inom hälso- och sjukvården. I nuläget finns det dock inga uppgifter om exakta antal. Uppgiften är nu rättad.

I klippet: Så kan region Sörmland spara över 900 miljoner kronor.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör SVT Nyheter Sörmlands reporter berätta hur regionen vill spara omkring 900 miljoner kronor. Foto: SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.