2019 gavs 22 000 vaccindoser i Sörmland. Året därpå gavs 12 000 doser och förra året endast 7 000 vaccin mot TBE. Foto: TT

Två hamnade på intensiven med TBE – nu uppmanar Region Sörmland: ”Fler måste vaccinera sig”

Uppdaterad
Publicerad

Under de senaste två åren som präglats av coronapandemin mäktade Region Sörmland inte med att uppmärksamma vaccinationen mot den fästingburna sjukdomen TBE. Resultatet blev att endast 7 000 vaccindoser gavs förra året, jämfört med 22 000 doser 2019.

De senaste 20 åren har det skett en långsam ökning av antalet personer som smittas av TBE, fästingburen hjärninflammation, i Sverige. I Sörmland drabbades förra året 40 personer av TBE, nästan lika många som under rekordåret 2018 när 42 personer fick diagnosen.

– Två vuxna fick ligga på intensivvården och även några barn fick TBE. Nu måste fler vaccinera sig, säger Signar Mäkitalo, smittskyddsläkare i Region Sörmland.

”Man bör ta påfyllnadsdos nu”

Sörmland är en av regionerna där risken för att smittas av TBE är som högst. Det i kombination med stor minskning av antalet vaccinerade oroar smittskyddsläkaren.

– För att vara skyddad mot TBE när vårsäsongen börjar bör man ta sin påfyllnadsdos nu. Har man inte vaccinerats mot TBE tidigare är det hög tid att börja. För att få ett bra skydd behövs två doser vaccin eller tre om man är över 50 år, säger Signar Mäkitalo.

TBE

  • Riskområden är Sörmlands, Stockholms, Uppsalas, Västmanlands och Örebro län, Västragötalandsregionen, hela Mälarregionen samt runt Vänern och Vättern.
  • Det finns inte någon behandling mot sjukdomen men däremot ett vaccin som ger ett bra skydd mot TBE.
  • TBE är en anmälningspliktig sjukdom enligt Smittskyddslagen.
  • Vaccination rekommenderas till alla som ofta är ute i naturen, allt från picknick på en äng till hundpromenader i skog och mark.
  • Fästingarna trivs i fuktigt gräs, alltså gärna nära kust och sjöar men även fuktigt gräs i anslutning till vanliga villaträdgårdar.
  • TBE-vaccination är avgiftsfritt för barn och ungdomar från den dag man fyller 3 år till den dag man fyller 19 år.
  • Vaccinet är välbeprövat och säkert.

Källa: Region Sörmland

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.