Höghuset och de övriga byggnaderna i en illustration. Foto: Eskilstuna kommun

Rekordhögt hus planeras i Eskilstuna

Publicerad

En helt ny del av Årby ska byggas upp och inkludera förskola, äldreboende och ett 70 meter meter högt hus. Planerna är långt gångna och går allt enligt plan kan bygget vara igång sent i höst.

Det är Eskilstuna kommun som vill utveckla den norra delen av Årby och bygga bostäder. Ytorna tas i dag mestadels upp av parkeringsplatser och målet är nu att skapa en ny bild av Eskilstuna sett från E20 och den norra infarten.

– Stadsbilden kommer att påverkas ganska nämnvärt, säger Martin Malmgren, planarkitekt på Eskilstuna kommun.

Detaljplanen för området är just nu ute på granskning då bland annat allmänheten får tycka till. Under våren, sommaren och början på hösten ska sedan byråkratin ha sin gång och under senhösten är tanken att bygget ska kunna komma igång om allt klaffar.

Blir högre än kyrktornen

I så fall kan Eskilstuna komma att få ett riktigt landmärke som även slår nuvarande rekordinnehavaren Klosters kyrka vars två torn mäter 62 meter. Höghuset som planeras ska bli 70 meter högt – om nu någon byggaktör nappar på det.

– Just nu har vi ingen exploatör för själva höghuset men vi hoppas att det kan bli av, säger Martin Malmgren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.