Rekordmånga fornlämningar skadade vid fiberläggning

Publicerad

I år har 15 fornlämningar skadats när det grävts för att lägga fiberkabel. Men det kan vara fler än så, enligt länsstyrelsen har det grävts ett 100-tal mil utan deras samråd och ytterligare 20 platser misstänks ha skadats.

Vanligtvis brukar länsstyrelsen hantera två till tre stycken fall där det finns misstanke om brott mot kulturmiljölagen, i år har den siffran mångdubblats.

– Jag tycker det är tråkigt. Oftast är det smala sträckningar och går att leda om så att det inte skadar en fornlämning, det är väldigt onödigt, säger Cecilia Grusmark som är antikvarie på Länsstyrelsen Södermanland.

Skadorna på de olika fornlämningarna varierar. Både själva grävandet och maskinens hjul har bidragit till skadorna.

Grävföretagen har inte följt lagen

Enligt länsstyrelsen har många aktörerna som jobbar med fiberläggning följt lagen och sökt tillstånd och samråd hos Länsstyrelsen, men i flera fall har det inte gått till så.

– Vissa fall har man sökt samråd men inte inväntat tillräckliga besked och i vissa fall har man inte ens kontaktat oss utan bara kört på, säger Cecilia Grusmark.

Återkommande hos polisen

Polisens enhet för kulturarvsbrott bekräftar att det är ett problem som är återkommande. Men de för ingen statistik, så i fall trenden i Sörmland ter sig i resten av landet kan de inte svara på.

Skadorna som formlämningarna fått går i flera fall inte att åtgärda.

– Det är tråkigt på det sättet att de ska enligt lagen bevaras för kommande generationer och det är då alltid bättre att de får ligga kvar, säger Cecilia Grusmark.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.