Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Deborahs föräldrar Sandra Wanderlei och Andreas Öhrvall berätta om sin rekordbebis som vägde 6,17 kilo när hon föddes i Eskilstuna den 1 februari. Foto: SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Superbebisen Deborah vägde 6,17 kilo – föddes i Eskilstuna

Uppdaterad
Publicerad

För exakt en vecka sedan föddes Deborah på Mälarsjukhuset i Eskilstuna och förvånade både sina föräldrar och all sjukhuspersonal. Det visade sig att Deborah vägde nästan lika mycket som två genomsnittliga bebisar.

Deborah föddes genom ett planerat kejsarsnitt, men inte för att man anade att hon var ovanligt stor. Inget tydde nämligen på att hon skulle väga mer än en genomsnittstor bebis, vilket är 3,5 kilo i Sverige.

Sandra Wanderleis första dotter vägde 4,13 kilo och Andreas Öhrvalls första barn vägde 3,5 kilo.

– Läkarna sa att man kan få en stor bebis om man har diabetes men det har jag aldrig haft och inte bebisen heller. En annan orsak kan vara om man äter jättemycket socker men det gjorde jag inte heller utan åt som vanligt, säger Sandra Wanderlei.

Amning var tredje timme

När Deborah föddes vägde hon 6,17 kilo och var 54 centimeter lång. En vecka senare väger hon 5,6 kilo

– När hon föddes ammades hon och hade mjölkersättning varannan timme. Läkarna sa att hon hade ett större energibehov eftersom hon var så tung, säger Andreas Öhrvall.

– Men nu är jag igång med min mjölkproduktion så hon ammar bara och nu är det var tredje timme dygnet runt, säger Sandra Wanderlei.

Världsrekordet på 10,7 kilo

Men Deborah är inte den tyngsta bebisen någonsin. Enligt Guinness rekordbok föddes det 1879 en bebis som vägde 10,7 kilo.

Möt rekordbebisen Deborah och se när hon kom till världen i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.