Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet berättar Åsa Carnesten, rektor på Djurgårdsskolan, om pilotprojektet att testa frukost för högstadieelever i Eskilstuna. Foto: SVT

Skolor erbjuder niondeklassare frukost: ”Märker att eleverna blir trötta”

Uppdaterad
Publicerad

Från 25 september kommer Djurgårdsskolan och två andra skolor i Eskilstuna erbjuda frukost även till högstadieeleverna. Det här ett försök för att få ungdomarna orka mer under skoldagen eftersom fler och fler skippar frukosten.

– Framförallt är det här för att eleverna ska må bra, säger rektor Åsa Carnesten.

Försöket kommer att pågå under resten av terminen och rektor Åsa Carnesten hoppas att många tar tillfället i akt.

– Det är viktigt att eleverna äter frukost så de orkar med att ha det tempo och fokus som krävs i skolan, säger hon. 

Många unga hoppar över frukosten

Under våren 2023 genomförde Region Sörmland undersökningen Liv- och hälsa ung, där elever i årkurserna 7 och 9 samt årskurs 2 i gymnasiet, fick svara på frågor om levnadsvanor. Undersökningen görs vart tredje år. 

På frågan om eleverna åt frukost 4–7 dagar i veckan svarade 74 procent av sjundeklassarna i Eskilstuna att de åt frukost och 64 procent av niondeklassarna. Minst frukost åt tjejer i årskurs nio där bara tre av fem svarade att de åt frukost. Över tid har andelen högstadieelever som hoppar över frukosten ökat.

Tre skolor i projektet

I pilotprojektet ingår även Kjula skola och Stålforsskolan. Finansieringen sker genom projektet Operation trygga Eskilstuna och belastar inte skolornas budget. Senare under året kommer projektet att utvärderas för att se om det kan bli en fortsättning för alla grundskolor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.