Beatrice Ask i den nya lägenheten i residenset i Nyköping. Foto: Albin Aghamn

Residenset i Nyköping återigen hövdingbostad

Uppdaterad
Publicerad

Inte sedan 1970-talet har det funnits en bostad i landshövdingens residens i Nyköping. Fram till nu har Sörmland varit det enda länet där landshövdingen saknat tjänstebostad i länets residens, men nu är länets nytillträdda landshövding Beatrice Ask på väg in.

Det var i samband med att Mats Lemne tillträdde 1970 som huset vid Stora torget i Nyköping upphörde att vara landshövdingens hem. Då gick E4 just inpå knuten och störde för mycket. I stället köptes en villa i Östra bergen som fick fungera som tjänstebostad.

Den fastigheten såldes dock och nu finns det återigen en bostad i residenset. Men framförallt är residenset en arbetsplats där länsstyrelsen i Sörmland har sin verksamhet. Den nya landshövdingen har nära till jobbet, med andra ord.

Se klippet för att få en kort rundvandring i den lägenhet som från och med 1 januari fungerar som Beatrice Asks tjänstebostad.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.