Katrineholms kommun blir först ut i Sörmland med den nya tolkningen av restaurangernas pandemiregler. Foto: TT

Restauranger i Katrineholm får utökade öppettider

Uppdaterad
Publicerad

Katrineholms kommun gör nu som ett fåtal andra kommuner i landet och ger restauranger med serveringstillstånd möjlighet att ha öppet längre på kvällen. Samtal med andra kommuner och diskussioner med de egna alkoholhandläggarna ligger bakom omtolkningen.

Det av Regeringen utfärdade alkoholförbudet från 20:00 kommer att gälla precis som tidigare. Folkhälsomyndigheten har tolkat förbudet att restauranger med serveringstillstånd måste stänga klockan 20.30.

Varit i kontakt med andra

Men en rad kommuner gör nu en annan tolkning och låter restaurangerna få en möjlighet att återgå till ordinarie öppettider. Katrineholm är en av dem.

– Det är bland annat Lund, Åre och Enköping som vi varit i kontakt med, sen har vår kommunjurist kollat på det här samt våra alkoholhandläggare, säger Göran Dahlström (S), kommunstyrelsens ordförande i Katrineholm.

Men är den här tolkningen förenlig med de pandemirestriktioner som finns?

– Ja, absolut. Alkoholförbudet ligger ju fast och det enda som sker är ju att restaurangerna får en möjlighet att hålla öppet även efter 20:30 och servera exempelvis en dessert till gästerna.

Smittskyddsläkaren kritisk

Ur ett smittskyddsperspektiv så är den nya tolkningen ett steg åt fel håll, menar Region Sörmlands smittskyddsläkare, Signar Mäkitalo.

– Jag ser inte så positivt på det här, säger han.

Trots att alkoholstoppet ligger kvar tror Mäkitalo att utökade öppettider kan bidra till smittspridning.

– Anledningen är ju att ju längre tid man är kvar i en lokal desto mer problem blir det. Jag tror att det här är något som måste vidare till Regeringen så att de får se över lagen igen, säger Signar Mäkitalo.

Gäller från fredag

Beslutet för restauranger och krogar i Katrineholm gäller från den 12 februari och än så länge är Katrineholm den enda kommunen i Sörmland som släpper på öppettiderna.

– Men fler lär följa efter nu tror jag, säger Göran Dahlström (S).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.