Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör kommentarerna som Ria Malmström ofta får höra. Foto: Jennifer Berg Eidebo/SVT

Ria, 30, har valt bort barn: ”Aldrig känt längtan”

Publicerad

Antalet nyfödda i Sverige i fjol var det lägsta sedan 2003 – och aldrig har det fötts så få barn i relation till befolkningen, visar statistik från SCB. Även i Sörmland minskade antalet födda, och en som valt att inte skaffa barn är Eskilstunabon Ria Malmström.

– Att barn är meningen med livet är garanterat sanningen för många, men inte för mig.

När Eskilstunabon Ria Malmström var ung tog hon beslutet att inte skaffa barn. Det började med förlossningsrädsla, och brist på barnlängtan.

– Jag känner att den enda rätta anledningen till att skaffa barn är om man själv vill det. Och så bör man se till att ha tid, ork och pengar för att kunna ge barnet ett bra liv, säger hon.

Barnafödandet sjunker

Ria Malmströms anledningar att inte skaffa barn har blivit fler och fler. Hon vill kunna fokusera på sig själv och sitt välmående, vill inte sätta ett barn till världen när det pågår krig och naturkatastrofer.

Mött kritik

Ria har varit öppen med sitt beslut. Hon stöttas av vänner och familj, men möter ofta ifrågasättande. I sociala medier, hos tandläkaren.

– Jag har fått ett par kommentarer att det är elakt mot mina föräldrar, att jag inte ger dem barnbarn. Men de vet om mitt beslut och verkar okej med det.

Hör Ria berätta om sitt liv med sambo och två katter i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Barnafödandet sjunker

Mer i ämnet