Inge Ståhlgren (S) har varit riksdagsledamot i knappt ett år. Foto: SVT

Riksdagsledamot lämnar sin plats efter rattfyllekontroll

Uppdaterad
Publicerad

Det var i lördags morse som riksdagsledamoten Inge Ståhlgren (S) enligt egen utsago ska ha kört bil med alkohol i blodet. På måndagen meddelade han att han begärt att få lämna sin riksdagsplats och sina övriga politiska uppdrag.

I ett pressutskick som han själv skickat ut säger han att han ”ångrar djupt det inträffande och förstår att det påverkar människors förtroende för mig”.

Roger Ljunggren är partiets förste ombudsman i Sörmland. Han har pratat med Inge Ståhlgren, som inte själv vill kommentera förutom genom sitt pressutskick.

– Han fastnade i en poliskontroll i Nyköping, och polisen mätte tillräckligt mycket alkohol i hans blod för att de skulle ta hans körkort, säger Roger Ljunggren.

Han beklagar det som hänt.

– Inge är en god kamrat. Vi fördömer hans gärning men inte honom som person. Nu är det en rättslig process som tar vid.

Var det hans eget initiativ att lämna?

– Ja, det var han själv.

Förutom riksdagsledamot är Inge Ståhlgren ledamot i kommunfullmäktige i Oxelösund samt ersättare i en rad nämnder.

Inge Ståhlgren utreds också av Oxelösunds samhällsbyggnadsförvaltning för svartbygge. Han har byggt en bod intill sin tomt på kommunal mark, något han själv säger att han inte hade kännedom om. Det var Södermanlands nyheter först med att berätta.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.