Saab Parts

Riksgälden tar över Saab Parts

Uppdaterad
Publicerad

På onsdagen meddelade Riksgälden att den tar över Saab Parts i Nyköping, bolaget som förser Saabägare med allt från nya avgassystem till bakskärmar.

Nu är svenska staten stor i reservdelsbranschen. Formellt tar affären några veckor.

Att staten, som länge betonade att den inte ville äga någon bilfabrik, nu i stället äger Parts var ingen överraskning. Riksgälden hade företaget som pant för ett lån till Saab Automobile från Europeiska investeringsbanken på motsvarande 2,2 miljarder kronor, som man löste in. Även Saab Tools fanns med som pant och där konstaterade konkursförvaltarna i våras att staten kan vänta sig en del pengar tillbaka.

När det gäller Saab Parts är läget ännu ljusare. Företaget går bra. Enligt vd Lennart Ståhl ger det normalt ett överskott på några hundra miljoner varje år. De senaste åren har kostat en del i extrakostnader till följd av tumultet efter Saabkonkursen, men nu satsar man igen. Nya dotterbolag startar i flera länder.

– Det finns 1,5 miljoner Saabägare världen runt och vi täcker ungefär 30 procent, säger Ståhl.

– Nu ska vi bearbeta de 70 procent vi inte har grepp om än.

Riksgäldens direktör Bo Lundgren skriver i ett pressmeddelande att staten tar över som stabil ägare med målet att utveckla bolaget.

Det kan, enligt Ståhl, innebära leveranser även till andra märken än Saab.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.