Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här visar Martin Lindqvist vilka risker det finns med att gå längs leden med de döda granarna. Foto: Fanny Asplund/SVT

Döda granar faller till marken – nu stängs vandringsleder av

Uppdaterad
Publicerad

På flera platser i Sörmland har länsstyrelsen fått stänga av delar av vandringsleder i naturreservat på grund av risken för fallande träd som dött av angrepp från granbarkborren.

Delar av Sundbyholmsåsens naturreservat i Eskilstuna kommun stängdes av i november, och under förra veckan stängdes delar av Åboravinen i Nyköping och en del av rundslingan på Stora Härnön i Strängnäs kommun.

– Nu avråder vi helt från besök i det här området, säger Martin Lindqvist, naturreservatsförvaltare för länsstyrelsen när SVT träffar honom ute på Stora Härnön.

Granarna är döda

Det är granbarkborren som angripit granarna i området och som nu är döda och har börjat falla.

– Det kan inte bara falla träd när det blåser, utan det kan också falla träd när det är så här fint väder som vi har i dag och de kan falla plötsligt, säger Martin Lindqvist.

Kan stänga fler leder

I dagsläget är det endast 3 av länets 150 naturreservat som påverkas. Men länsstyrelsen kan komma att stänga av fler vandringsleder under året.

Planen är att låta så många träd som möjligt falla till marken innan man röjer upp leden igen. Det kan ta ungefär två år innan det är dags.

– Det är lite tanken med det här området. Skogen ska få utvecklas utan mänskliga ingrepp. De här träden kommer att få ligga här och vara till mycket nytta för många djur, insekter och svampar som kommer att bryta ner dem allt eftersom.

I klippet visar Martin Lindqvist vilka risker det finns med att gå på den avstängda leden ute på Stora Härnön.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.