Gallstensoperationer är en av de vanligaste operationer som utförs på sjukhusen. Det handlar om 13.000 operationer per år i Sverige, men trots att det är ett vanligt kirurgiskt ingrepp finns det risker för komplikationer.
– I samband med alla operationer finns det komplikationer eller problem som kan uppstå. Min forskning handlar om att titta på blodproppsbildning efter gallstenskirurgi och blödning som kan uppstå under eller efter operation, säger Jonas Strömberg.
Blödning mer vanligt
– Vi har sett att det är ungefär en patient på fyrahundra som drabbas av blodpropp efter operationen, medan blödning är en mer vanlig komplikation som drabbar två av hundra patienter.
Blodförtunnande medel ges i många fall för att förebygga att patienten ska få en blodpropp. Men Jonas Strömbergs forskning visar att att det finns en risk för blödning i samband med operationen om man ger detta läkemedel.
– Är man åldrad och hjärtsjuk kan det få patienten i ett läge som kan vara potentiellt livshotande, säger Jonas Strömberg.
Ges till färre patienter
Hur ofta ges blodförtunnande medel?
– I dag är det ungefär 30 procent av alla gallblåseoperationer som man ger blodförtunnande läkemedel till. Om man ser tillbaka till 2005 så har andelen patienter som fått blodförtunnande läkemedel gått ner, men det är fortfarande något för högt. Man skulle säkerligen kunna komma ner 5-10 procent till, säger Jonas Strömberg.
Han tycker att det framförallt är patienter som är över 70 år, som haft blodpropp tidigare och som opereras med öppen kirurgi, som man bör ge blodförtunnande medel. Och även till patienter som har en inflammerad gallblåsa vid operationen.
– Alla de här patienterna har man stöd för att säga att man bör ge blodförtunnande läkemedel till, och inte till samtliga som vissa sjukhus gör idag, säger Jonas Strömberg.