Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Jag vill att folk ska reagera”, hör Robert Christensen berätta om förhoppningarna med boken. Foto: SVT

Mobbades under hela grundskolan: ”Man ersätter förövarnas röst med sin egen”

Publicerad

Under hela grundskolan mobbades Strängnäsbon Robert Christensen. Nu har hans upplevelser från den tiden blivit en bok där han vill sätta fokus på de långtgående konsekvenser och den självbild som mobbning ger den drabbade.

– Jag nagelfar det jag säger och vänder det mot mig, på samma sätt som andra gjorde mot mig, säger han.

Mobbningen innebar för Robert att han till slut förväntade sig att det någon sade till honom var illa menat, även om det inte var det.

– Efter en lång tid av mobbning så bär man med sig skuldkänslor att det är ens eget fel. Jag ersatte förövarens röst med min egen, säger han.

Tidigare har Robert Christensen målat sina erfarenheter och känslor från skoltiden, och boken som ges ut i dagarna med titeln Dröm bortom utanförskap, är också ledmotiv till utställningsserien.

– Mycket av mobbning handlar om att inte få vara med, att inte duga för den man är. Man vill vara med, men är undanställd av ett eller annat skäl, säger Robert Christensen.

Att vara en vettig vuxen

Boken vänder sig till, förutom personer som på något sätt är påverkade av olika former av mobbning, även till lärare och elever.

– Den vänder sig till lärare för att visa att det är viktigt att se, reagera och agera, när det gäller mobbning. Det handlar om att vara en vettig vuxen, säger Robert Christensen.

– Jag tror inte man kan utrota mobbning, det handlar mer om att medvetengöra den, säger Robert Christensen.

I videon berättar Robert mer om vad han hoppas uppnå med sin bok.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.