Robert Lindman samlade omkring 40 000 nya anmälningar till Tobiasregistret. Foto: SVT

Robert Lindman har avlidit – han samlade tusentals donatorer till Tobiasregistret

Publicerad

Hans uppmaningar i sociala medier ledde till att omkring 40 000 personer anmälde sig till Tobiasregistret – ett register för möjliga blodstamcellsdonatorer. Nu har Robert Lindman avlidit till följd av sin allvarliga leukemi.

Robert Lindman kommer från början från Vingåker men flyttade till landet mellan Katrineholm och Rejmyre. Där levde han med sin familj och drev ett eget företag.

Sökte donator

Han fick sin cancerdiagnos hösten 2020 och det stod klart att han behövde hitta en stamcellsdonator för att ha en chans att överleva. För att öka chanserna att hitta en gick han ut med en uppmaning i sociala medier och bad andra att anmäla sig till Tobiasregistret.

”Det kan inte bara rädda mig utan även andra som drabbats av samma sjukdom” skrev han i sitt inlägg.

Många anmälde sig

Texten delades tusentals gånger och resulterade i omkring 40 000 nya anmälningar till Tobiasregistret – ett rekordantal för registret som dittills varit relativt okänt.

I början av 2021 fick även Robert Lindman en matchande donator och han genomgick en transplantation under våren. Efter en lång och svår sjukhusvistelse fick han komma hem till sin familj. Men även med nya stamsceller är leukemi en svår sjukdom, och den 7 november avled han till följd av den. Han efterlämnar sin hustru och fyra barn.

Gett andra större chans

Rosa Hellström, rekryteringsansvarig på Tobiasregistret, berättar att Robert Lindmans kampanj i sociala medier kommer att ge många svårt sjuka en bättre chans att överleva.

– Hans engagemang har betytt enormt mycket för oss. Vi har aldrig fått in så många nya anmälningar som då. Även om det är tragiskt att han gått bort kommer hans insats rädda liv i flera år framöver, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.