Basam Boya som driver ett tvätteri i Eskilstuna hoppas att det nya rut-avdraget ska få fart på affärerna igen. Och det är fler tjänster som sedan årsskiftet omfattas av avdraget, hör mer om det i videoklippet. Foto: Albin Aghamn

Han hoppas att omdiskuterat rutavdrag ska få fart på tvätteriet

Uppdaterad
Publicerad

Från och med i år är det möjligt att göra rutavdrag för viss tvätt som lämnas in på tvättinrättning. Basam Boya som driver ett tvätteri i Eskilstuna hoppas att det ska få fart på affärerna.

– I inlämningsbutiken har vi tappat nästan hälften av jobben på grund av corona, säger han.

Det är de textilier som man annars hade kunnat tvätta hemma, kemtvätt ingår inte, som det numera är möjligt att göra rutavdrag för.

Basam Boya hoppas och tror att det kommer att innebära att fler vill lämna in sina kläder och mindre mattor till honom. En stor del av verksamheten försvann i och med coronapandemin. Stora kunder inom hotellnäringen, som också drabbats hårt, behövde inte längre lämna in lakan och handdukar.

Och privatpersoner, som tidigare behövde få finkläderna tvättade, hade inte längre några bröllop eller andra fester att gå till.

Men att vattentvätt nu ingår i rutavdraget har kritiserats från flera håll. Att Vänsterpartiet är alltjämt kritiska till rutavdraget är inget nytt, men utöver det ställer sig Skatteverket frågande till om det här är en bra idé.

Mycket pappersarbete

Det här är första gången som en tjänst utanför hemmet ingår i rutavdraget och det kommer bli svårt att veta säkert att det är den som lämnat in textilier som också ska ha rabatten det innebär.

En annan farhåga, som också väckts av branschen själv, är att det kommer att innebära mycket pappersarbete för relativt små belopp.

Basam Boya säger att det kommer att bli mer administrativt arbete men att kunden ändå kommer att få billigare tvätt. Hans firma har möjlighet att klara av administrationen på befintlig personal.

– Vi kommer att behöva ta ut en administrationsavgift för avdraget, men det kommer ändå att bli billigare för kunden i slutändan, säger han.

Förändringar i rut-avdrag från och med 2021

Från och med 1 januari utökas rutavdraget och omfattar dessutom en rad nya tjänster.

Förändringen bygger på en överenskommelse mellan regeringspartierna, Centern och Liberalerna.

Taket för rutavdraget höjs till 75 000 kronor per person och år, jämfört med tidigare belopp på 50 000 kronor.

Bland tjänster som nu ingår märks:

  • Tvätt vid tvättinrättning, inklusive transport av tvätten, dock inte kemtvätt.  
  • Möblering av bostad, inklusive montering av möbler. Däremot omfattas inte inredningstjänster, så kallad homestyling.  
  • Transport av bohag till andrahandsbutiker, loppmarknader och liknande.  
  • Enklare former av tillsyn av en bostad, till exempel ett fritidshus. Det kan handla om att ta hand om post, vattna blommor, vädra, spola kranar och toaletter.

Källa: Regeringen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.