Foto: Scanpix

Ryanair drar ner i Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Ryanair skär ner bland sina svenska flighter till flera destinationer, bland annat drabbas Skavsta flygplats.

Flygbolaget Ryanair bantar sitt utbud på flera svenska flygplatser.

Flygplatserna i Skavsta, Karlstad, Göteborg, Växjö, Kalmar, Ängelholm och Västerås drabbas alla av nedlagda linjer, skriver Värmlands Folkblad.

Ryanair lägger bland annat ned flyglinjen mellan Karlstad Airport och Barcelona. Det betyder att flygbolaget helt lämnar Karlstads flygplats.

– Mycket tråkigt, men vi hoppas att de kan komma tillbaka till 2015, säger flygplatschefen Peter Landmark till Värmlands Folkblad.

Att flygbolaget drar ned kan också komma att drabba personal på flygplatserna.

–  Det finns risk för neddragningar bland personalen, säger Dot Gade Kulovuori, vd för Skavsta flygplats till Södermanlands Nyheter.

Dot Gade Kulovuori bedömmer att Skavsta flygplats kan komma att tappa uppemot 30 procent av passagerarna som normalt åker till och från Skavsta.

Flera orsaker

Det finns flera orsaker bakom Ryanairs neddragningar i Sverige, skriver Värmlands Folkblad.

Det handlar bland annat om en omflyttning av ett stort antal flygplan till Irland, efter att en flygskatt plockats bort där. Dessutom är bolaget mitt uppe i en process att byta ut sin flygplansflotta. Leveranserna av de nya flygplanen dröjer dock till slutet av 2014.

Ryanair kommer också att börja flyga inrikes i Italien, vilket gör att ett antal flyg måste omdirigeras dit.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.