”Vi vill ju göra det så bra för anhöriga som möjligt” säger kyrkogårdsmästaren Anna Qvarnström om beslutet att tillverka en låneurna. Foto: Carolina Lundin/SVT

Så anpassar sig församlingen när fler kremeras innan begravning

Publicerad

Att det står en urna står vid begravningsaltaret istället för en kista har blivit vanligare. Seden möjliggör att gravsättningen av askan kan ske i direkt anslutning till begravningen, vilket är ett önskemål kyrkogårdsmästaren Anna Qvarnström ofta hör när begravningsformen väljs. Nu har församlingen låtit tillverka en låneurna som kan användas vid cermonin.

– Vi vill ju göra det så bra för anhöriga som möjligt, och det är många som inte känner till att man kan få låna ett bårtäcke eller en urna av oss, säger Anna Qvarnström, som är kyrkogårdsmästare i Strängnäs domkyrkoförsamling med Aspö.

Se hur församlingens bårtäcke och låneurna ser ut, och hör Anna Qvarnström berätta om arbetet för att göra kremation mer miljövänligt, i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.