Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Landsbygdsdirektören Christopher Lagerqvist berättar varför Sörmland räknas som ett risklän för introduktionen av afrikansk svinpest. Foto: SVT

Efter torkan: Ökad risk att afrikansk svinpest kommer till Sörmland

Uppdaterad
Publicerad

Risken att den dödliga djursjukdomen afrikansk svinpest sprids till Sverige kan öka på grund av torkan. Det enligt Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA. Och Sörmland är ett av länen där risken för att sjukdomen introduceras bedöms vara som högst.

Det är tamgrisar och vildsvin som drabbas av afrikansk svinpest, ASF, som ofta leder till att de dör inom några dagar från att de smittats. Sjukdomen finns i nuläget inte i Sverige, och både Jordbruksverket och länsstyrelsen arbetar med att minska risken för att den ska nå landet.

– Dels har länsstyrelsen goda rutiner för hur vi hanterar det här om det skulle inträffa, dels så är det ett säkerhetsarbete som alltid bedrivs på gårdsnivå, säger Christopher Lagerqvist, landsbygdsdirektör på Länsstyrelsen Södermanland.

Uppdatering 18/9: Hittills har ett tjugotal fall av afrikansk svinpest konstaterats i Sverige.

Foder sprider smittan

Torkan kan leda till att flera djurägare behöver importera in hö, halm och foder från länder där sjukdomen finns. Vilket riskerar en ökad risk att sjukdomen når Sverige och smittar tamgrisar, enligt SVA.

I videon: Hör mer om varför Sörmland bedöms vara ett risklän, hur stor risk det är att sjukdomen kommer hit och vad allmänheten ska tänka på.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.