Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Färre ettåringar kommer på tandläkarbesöket i Sörmland. I klippet förklarar Kajsa Palmblad, ansvarig för munhälsoteamet i Sörmland om varför det är viktigt att på på kontrollerna. Foto: Robin Persson/SVT och Fredrik Sandberg/TT

Färre småbarn kommer till tandläkaren – tipsen: Så borstar du tänderna på din ettåring

Uppdaterad
Publicerad

Alla 1-åringar i Sörmland kallas till tandläkaren – men allt färre kommer på detta besök. Nu befarar Folktandvården en ökning av karies bland de yngsta patienterna.

Enligt siffror från Folktandvården som Region Sörmland publicerar i barnhälsovårdens rapport för 2022 så minskar andelen 1-åringar som kommer för en munhälsokontroll.

2020 var det åtta av tio Sörmländska ettåringar som kom på besöket, 2021 minskade det något och 2022 hade det sjunkit till sju av tio. Först antogs tappet vara en pandemieffekt – men enligt regionen så förklarar det inte fullt ut 2022 års fortsatta nedgång.

Rekommenderat besök

Ettårsbesöket är inte obligatoriskt men något som Folktandvården rekommenderar.

– Dels vill vi se barnet och vi tar något som kallas anamnes där vi frågar om allmänhälsan. Den vet vi kan vara kopplad till munhälsa också, säger Kajsa Palmblad, vårdutvecklare och ansvarig för Munhälsoteamet vid Folktandvården i Sörmland.

Kallelserna kan försvinna

Enligt Folktandvården kan en av anledningarna till uteblivna besök vara det faktum att de inte har tillgång till samma register som sjukvården utan måste utgå från postadresser i folkbokföringen.

Kajsa Palmblad menar att det som skickas ut lätt kan sorteras bort med exempelvis reklam och ett mål som finns är att kunna nå ut digitalt med en första tandläkarkontakt. Det för att kunna nå ut ännu bättre med förebyggande insatser.

– Om de inte blir insatta i tid så kan det ju öka kariesförekomsten hos våra barn, säger hon.

Hör tandvårdens tre tips om att borsta tänderna på små barn i videoklippet ovanför

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.