Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör antikvarien Cecilia Bergman om midsommarfirandet förr. Bilden är från midsommarfirande i Mora by utanför Eskilstuna och är tagen någon gång 1920-1940. Foto: Hembygdföreningen Kjula-Jäder

Kyrkan, stången och dekorationerna – så firades midsommar förr

Uppdaterad
Publicerad

Resa midsommarstången, dansa små grodorna och äta sillunch – det är så de flesta av oss firar midsommar i dag. Många av traditionerna sträcker sig långt tillbaka i tiden, men de har förändrats genom åren.

Dans runt midsommarstången har länge varit ett viktigt inslag i firandet. Under 1800-talet pågick midsommarfesten under flera dagar.

– Man festar natten lång till arbetsdagen startar – då tar barnen över och sedan kommer de vuxna tillbaka efter arbetsdagen. Så det blir ett mycket längre firande, säger Cecilia Bergman antikvarie på Eskilstuna stadsmuseum.

• Midsommarstången, så som vi känner den, kom till först en bit in på 1900-talet. I klippet ser du hur den första midsommarstången såg ut och antikvarien Cecilia Bergman berättar när vi i Sverige fick se den avbildad för första gången.

Cecilia Bergman, antikvarie på Eskilstuna stadsmuseum. Foto: Fanny Asplund, SVT

Majstång blev midsommarstång

Midsommarstången kallas ibland för majstång – och tanken var att den skulle användas vid firandet av första maj när den kom till Sverige med tyska invandrare under medeltiden.

– Att maja betyder att pryda något med blad. Här i Sverige har vi inte så mycket blad och blommor att pryda stången med den första maj. Det blev i stället att majstången kom att ersätta midsommareldarna som man tidigare haft, säger Cecilia Bergman.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.