Barn som är födda för tidigt fungerar bra i vardagen, men en tendens är att fler i den gruppen har svårigheter med hyperaktivitet.

Så fungerar barn som är födda för tidigt i vardagen

Publicerad

I en doktoravhandling från Mälardalens högskola har man undersökt hur sex-åriga barn som fötts för tidigt fungerar i sin vardag. Resultaten indikerar att för tidig födsel har mindre betydelse för vardagsfungerandet. Mest betydelse i detta fall har hyperaktivitet.

För tidigt födda barn har i flera flera studier visat på ökad risk för kognitiva och motoriska svårigheter och beteendeproblem vilka kan ha betydelse för hur de fungerar i vardagen.

Fysioterapeuten Anna Karin Andersson har tittat närmare på hur det står till med detta.

Nyligen disputerade hon på Mälardalens högskola med sin avhandling.

Barn från två län

I hennes forskning deltog 144 barn som är födda för tidigt  och 222 barn födda i fullgången tid och barnens föräldrar. Samtliga bor i Västmanland och Sörmland.

– Jag har inte velat  jämföra barn som är födda för tidigt med fullgångna barn, viktigare är att se vilka faktorer som har betydelse för vardagsfungerande, säger Anna Karin Andersson.

De flesta föräldrar uppfattade att deras barn fungerar bra i vardagen. Barnen själva upplevde sig skickliga i de flesta vardagsaktiviteter.

”Fungerar bra”

– Barn som är födda för tidigt fungerar bra. Men det fanns en mindre grupp både bland för tidigt födda och fullgångna som har svårigheter och då handlar det framförallt om hyperkaktivitet. En tendens var att de var fler i gruppen för tidigt födda, säger Anna-Karin  Andersson.

Hon anser att vardagsfungerande bör inkluderas i uppföljning av barn som är för tidigt födda  och att barnens  åsikter måste lyftas fram.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.