Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet listar försäkringschefen Andreas Fahlstedt tre tips som är bra att tänka på för att undvika att gå på grund med båten. Foto: SVT/Serafia Olausson

Så undviker du grundstötning med båten

Uppdaterad
Publicerad

Den vanligaste orsaken till skador på båtar är att de gått på grund. Sörmland är ett av de län i Sverige där flest båtar går just på grund, enligt en rangordning från Länsförsäkringar – och det kan bero på olika faktorer.

– En teori är att vi är ett kustlän. Vi har även Mälaren som angränsar i den norra delen av länet, så det finns mycket båtar här, säger Andreas Fahlstedt som är chef för affär och marknad på Länsförsäkringar Södermanland.

Finns det någon plats som sticker ut i länet?

Det hade ju varit det önskvärda att peka ut grundet som alla kör på och därmed veta platsen som ska undvikas, men det kan vi faktiskt inte se. Det sker på olika ställen och på flera platser i hela länet.

Undersökningen som försäkringsbolaget har gjort baseras på data om vilka skador som deras försäkrade båtar har fått.

I klippet listar försäkringschefen Andreas Fahlstedt tre tips som är bra att tänka på för att undvika att gå på grund med båten. 

Här sker flest grundstötningar

1) Västmanland och Örebro

2) Sörmland

3) Gotland

4) Stockholm

5) Östergötland

Listan gäller händelser som har anmälts av kunder hos Länsförsäkringars länsbolag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.