Här får man ett hum om hur Eskilstuna hade sett ut om slottet fanns kvar. Foto: Eskilstuna Stadsmuseum

Så hade Eskilstuna sett ut om slottet funnits kvar

Uppdaterad
Publicerad

Just nu pågår en utställning på Eskilstuna Stadsmuseum om slottet som tidigare låg i centrala Eskilstuna. Slottet brann ned 1680, men hur hade det sett ut om det låg kvar?

Eskilstuna hus, som slottet hette, byggdes år 1585 och låg där Slottskolan i dag ligger.

Brann ned till grunden

Men slottet finns som bekant inte längre, 1680 förstördes det i en brand. Tre år senare avskaffades också Eskilstuna hus län, det slogs då ihop med Nyköpings län och Gripsholms län. Tillsammans utgör de i dag Sörmlands län.

Just nu pågår en utställning på Eskilstuna Stadsmuseum som handlar om slottet som försvann. I samband med den lade museet också upp en bild på sociala medier där man redigerat in slottet i dagens Eskilstuna.

Låg egentligen en bit bort

Enligt Frida Alfthan, som jobbar på museet och redigerat in slottet i bilden, skulle det egentligen varit placerat en bit längre åt höger, en bit längre bort och varit lite mindre till storleken. Men man får än dock ett hum om hur det hade sett ut om Eskilstuna hus funnits kvar än i dag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.