En av illustrationerna i den framtagna detaljplanen för resecentrumet. Foto: Sweco

Så här kan Nyköpings resecentrum komma att se ut

Uppdaterad
Publicerad

Från och med måndag kan du tycka till om Nyköpings nya resecentrum som planeras att stå klart runt 2025. Att samla kollektivtrafiken på samma ställe och göra vägarna till resecentrumet lättillgängliga är några av förslagen.

Idag presenterar Nyköpings kommun ett förslag till detaljplanen om hur det nya resecentrum kan komma att se ut.

Resecentrumet kommer att ligga mellan den nuvarande järnvägsstationen och Västra kyrkogården, längs med Södra Bangårdsgatan.

Så här ser planen ut

Den presenterade detaljplanen är framtagen bland annat utifrån Nyköpingbornas idéer. Närmare 800 personer deltog i en enkät under sommaren förra året där man fick tycka till om hur det nya torget och stråket ska utvecklas, samt hur resecentrumet ska bli stadens nav.

Det här är resultatet av alla idéer som nu samlats till ett förslag:

  • Kollektivtrafiken samlas genom att busstationen flyttas till det nya området.
  • Brunnsgatan byggs om och anpassas för trafiken till och från det nya resecentrumet.
  • Nya passager skapas och en befintlig byggs om.
  • Cykelparkeringarna utökas till över 1.000 stycken och moderniseras.
  • Det byggs en park inom området med plats för handel, service och kontor.
  • Spåren och plattformarna ska uppgraderas och utökas.

Kopplat till Ostlänken

Planer på att bygga ett resecentrum fanns redan 2006. Det var även då man fattade beslutet om att ett resecentrum skulle ligga i anslutning till nuvarande stationsområdet. Beslutet hängde samman med den planerade höghastighetsjärnvägen Ostlänken men när de planerna skrinlades avbröts även planerna på ett resecentum i Nyköping. Men 2012 beslutade regeringen att Ostlänken skulle bli av och 2013 fattade man även beslut i Nyköping att bygga resecentrumet.

Bygget sker med inriktningen att alla typer av tåg ska kunna gå via Nyköping, även om de snabbaste Ostlänkstågen inte väntas gå via Nyköpings centrum. Spår kommer att rustas upp, flyttas och ett nytt kommer även att byggas.

Kan vara i bruk 2025

Nyköpings kommun har redan nu avsatt 300 miljoner kronor för den här byggnationen. Totaltkostnaden ska delas mellan kommunen och Trafikverket, som ansvarar för spår, perronger och även vissa förbindelser.

Kommunen hoppas kunna fatta ett beslut om detaljplanen i början av 2018. Troligen kan de större byggnadsarbeten drar igång 2020. Innan dess ska marken saneras. Det är oklart när allt blir klart men kommunen hoppas att det nya resecentrumet ska vara i fullt bruk 2025.

Kommunen planerar även att köpa marken från nuvarande ägaren Jernhusen.

Kommunen uppmanar alla, särkilt boende och fastighetsägare i det berörda området, att lämna sin åsikt kring den presenterade detaljplanen, senaste den 27 februari.

Från 16 januari till och med 27 februari får alla tycka till om detaljplanen genom att mejla eller skriva brev,

25 januari kan du ställa frågor till tjänstemän från både Nyköpings kommun och Trafikverket om det planerade bygget.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer