Den 29 maj infaller Veterandagen och det uppmärksammas i år i Eskilstuna. Bilden är tagen under fjolårets firande i Stockholm. Foto: Pontus Lundahl/TT

Så hedras våra krigsveteraner idag

Uppdaterad
Publicerad

Uppåt 100.000 svenskar har tjänstgjort utomlands under FN-flagg. Många av dem har stupat och skadats. På Veterandagen på måndag uppmärksammas deras insatatser. Så även i Eskilstuna.

Veterandagen är en årlig nationell ceremoni som genomförs den 29 maj. I år kommer det även att uppmärksammas på Fristadstorget i Eskilstuna.

– Vi samlas utanför Stadshuset under en ceremoniell uppställning. Det blir musik av fältartister och musikskolan, säger Ann-Sofie Wågström (S), fullmäktiges ordförande.

”En bortglömd grupp”

Eskilstunabon Ronny Lundholm tjänstgjorde i Libanon 1988-1989. Han är ordförande i Fredsbaskrarna i Sörmland och står som talare under ceremonin.

– Många svenskar har tjänstgjort utomlands. Många har skadats och dött, och andra bär med sig jobbiga erfarenheter. Men vi kan känna oss som en bortglömd grupp. Så det är bra att kommunen uppmärksammar den här dagen, säger han.

Ronny Lundholm är en av de närmare 100.000 svenskar som deltagit i operationer under FN-flagg. I den siffran finns såväl soldater, poliser som civil personal.

Eskilstuna kommun och Fredsbaskrarna anordnar tillsammans en ceremoni för de som tjänstgjort under FN-flagg. Från vänster: Per Lennartsson, FN-veteran, Gudrun Nyqvist, koordinator, Ann-Sofie Wågström (S) och Ronny Lundholm, FN-veteran.

Viktigt att få prata

Han understryker hur viktigt det är att de som är ute på uppdrag tas emot på ett bra sätt när de återvänder.

– När jag kom gick jag in genom grindarna, fick mitt lönekuvert, och gick sen ut igen, säger han.

Eskilstunabon Per Lennartsson, tf generalsekreterare för Sveriges Veteranförbund Fredsbaskrarna, tjänstgjorde i Libanon och Bosnien under 90-talet.

Han växte upp i Torshälla och efter värnplikten, 21 år gammal, gav han sig av på sitt första uppdrag.

– Jag fick en mognad och fick en större förståelse för hur det kan se ut utanför trygga Sverige. Det var väl lite äventyrslystnad också, säger han.

– Upplevelserna från Bosnien har varit jobbiga. Det var smärtsamt att se människor som var flyktingar i sitt eget land och inte kunde ta sig därifrån.

Minnesplats i Eskilstuna

Både han och Ronny Lundholm understryker vikten av att de som återvänder från sina uppdrag får större möjlighet att prata om sin upplevelser.

– Det gjordes en lagändring 2010 som innebär att Försvarsmakten har ett uppföljningsansvar för de soldater som återvänder. Det är bra och välkommet.

Nu finns även planer på att ställa i ordning en plats där veteraner uppmärksammas.

– Det bli centralt vid ån Eskilstuna. Vi ska ge oss ut på en promenad nu och titta på en lämplig plats tillsammans med Fredsbaskrarna, säger Ann-Sofie Wågström.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.