Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör överläkaren Sarab Shabo berätta om de tre åtgärderna som har kortat väntetiderna i Sörmland. Foto: Ingvar Karmhed / SvD / TT/ SVT

Så kortade Sörmland vårdköerna för Sveriges vanligaste cancerform

Publicerad

Den som bor i Sörmland och får prostatacancer får vänta kortast tid i Sverige på behandling, det visar siffror som SVT:s lokala redaktioner begärt ut i samarbete med Uppdrag granskning. Enligt regionen har man tagit flera åtgärder för att korta väntetiderna de senaste åren.

Prostatacancer är den vanligaste cancerformen i Sverige och ligger bakom 30 procent av cancerfallen hos män, enligt Socialstyrelsen.

Kortast väntan på prostatavård

I Sörmland är medianväntetiden från diagnos till behandling 63 dagar, vilket är kortast i landet. Siffrorna kommer från Nationella prostatacancerregistret och visar medianväntetiden för behandling mellan åren 2017 och 2021.

Och regionen delar därmed en förstaplats i kortast väntetid tillsammans med Jönköping och Blekinge. Längst väntetid är det i Dalarna, där en patient får vänta 106 dagar i medianväntetid.

Gått ner sedan 2017

I Sörmland har väntetiderna kortats de senaste åren. 2017 var medianväntetiden 70 dagar, 2021 var den 47 dagar. Enligt standardiserat vårdförlopp, SVF, är de rekommenderade väntetiderna, beroende på behandlingsform, mellan 35 och 53 dagar.

I klippet ovan berättar Sarab Shabo överläkare i urologi om tre åtgärder som gjort skillnad för väntetiderna i Sörmland.

Dalarna, 106 dagar i median

Skåne, 102 

Uppsala, 99,5 

Jämtland, 97 

Västerbotten, 90 

Värmland, 85 

Västra Götaland, 82 

Örebro, 80 

Halland, 79 

Östergötland, 78 

Stockholm, 78 

Kalmar, 77 

Västmanland, 69 

Kronoberg, 68 

Gävleborg, 66 

Västernorrland, 63,5 

Blekinge, 63 

Jönköping, 63 

Sörmland, 63 

Norrbotten –  

Gotland -

(siffrorna visar antal dagar i väntetid i median från diagnos till behandling under perioden 2017-2021. Resultat från grupper med färre än 5 fall redovisas ej separat.)

Källa: Nationella prostatacancerregistret

1) Prostatacancer 16 procent

2) Bröstcancer 14 procent

3) Skivepitelcancer och övrig hudcancer 11 procent

4) Tjocktarmscancer 7 procent

5) Maling melanom i huden 6,5 procent

Källa: Socialstyrelsen, Cancer i siffror, 2018

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer