Den 30 november i år omkom två personer i en svår trafikolycka vid en påfart till E20 vid Åkers styckebruk. Foto: Pontus Stenberg

Så många dog på vägarna i Sörmland 2018

Publicerad

2018 blev ett svart år när det gäller trafiksäkerheten. 13 personer omkom i trafikolyckor på vägarna i länet, visar preliminära siffror från trafiksäkerhetsorganisationen NTF. Det gör 2018 till ett toppår när det gäller antalet döda i trafiken. 2017 omkom tio personer på länets vägar.

– Det är fruktansvärda siffror och otroligt hemskt att så många ska förolyckas i trafiken bara i vårt lilla län, säger Lars Nordquist, verksamhetsledare på NTF Sörmland.

Förutom mitträcken skulle Lars Nordquist vilja se ännu radikalare åtgärder för att få bukt med olyckorna på vägarna.

– Dels skulle jag vilja se alkolås i alla bilar och dels ett hastighetslås som skulle göra det omöjligt att köra fortare än vägen är gjord för.

Färre skadade

Antalet som skadats svårt har däremot minskat. 2018 skadades 69 personer svårt i trafikolyckor på länets vägar, enligt officiell statistik från Transportstyrelsen. Motsvarande siffra för året före var 85 personer. Sett över de fem senaste åren är 2014 ett toppår med 107 svårt skadade på länets vägar.

Januari: Väg 52 vid Eriksberg, Katrineholms kommun

Mars: Väg i höjd med Aspö, Strängnäs kommun

Maj: Korsningen väg 900-kungsgatan, Eskilstuna

Juni: Hållsta 5 vid Valla, Katrineholms kommun

Juni: E4 i höjd med Sjösa gata, Nyköpings kommun

Augusti: Väg 873 i Gnesta kommun

Augusti: E4 norrgående körfält strax norr om Sillekrog, Trosa kommun

September: Mälarvägen – Hammarbykorset, Eskilstuna

November: Påfarten till E20 vid Åkers Styckebruk, Strängnäs kommun

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer