Nyköping är den kommun i Sörmland som fått flest anvisningar. Foto: SVT Grafik

Så många nyanlända har anvisats till din kommun

Uppdaterad
Publicerad

Sedan bosättningslagen började gälla 2016 har närmare tusen nyanlända anvisats till de sörmländska kommunerna. Men hur kommunerna ordnar bostäder till de nyanlända ser olika ut.

Den som fått uppehållstillstånd i Sverige men inte kunnat hitta eget boende anvisas till en kommun som ska hjälpa till med bosättningen.

Antalet anvisade personer varierar beroende på kommunens storlek, arbetsmarknadsläge och hur många nyanlända man redan tagit emot.

Olika mottaganden

I Katrineholm får alla anvisade personer direkt ett erbjudande om förstahandskontrakt. Något som möjliggjordes efter att kommunen byggde ett flerfamiljshus där de flesta bor.

Även Strängnäs kommun kan idag erbjuda förstahandskontrakt till de flesta anvisade. Men precis som i Nyköping prioriterar man att ordna boende för barnfamiljer. Något som leder till att ensamstående personer får vänta längre på ett förstahandskontrakt.

Vandrarhem i tre år

I Nyköping, där alla initialt placeras på vandrarhem, lever fortfarande några ensamstående personer som inte kunnat få egna kontrakt.

– Vi har bostadsbrist, särskilt på småbostäder och det finns fyra personer som bor på vandrarhemmet sedan 2016. Men de kommer snart att få eget boende, säger Viktor Eriksson Gonzales, enhetschef på division social omsorg i Nyköping.

Får hitta eget boende

Även i Trosa placeras de anvisade personerna på ett av kommunens fyra tillfälliga boenden. Tanken är att man ska bo där under etableringen på två år och under den tiden hitta en permanent bostadslösning.

– Vid inflyttning informerar integrationsenheten om att man måste ställa sig i bostadskön och vara aktiv i sitt sökande, säger integrationschefen Jessica Wride.

Nyköping är den kommun i Sörmland som fått flest anvisningar. Foto: SVT Grafik

Antalet anvisade 2016-2018

Nyköping: 333

Strängnäs: 263

Trosa: 155

Gnesta: 100

Katrineholm: 83

Eskilstuna: 28

Flen: 0

Vingåker: 0

Oxelösund: 0

Källa: Länsstyrelsen Sörmland

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.