Länets första koldioxidbudget har tagits fram av forskare vid Uppsala universitet. Foto: TT

Rapport: Så mycket måste sörmlänningarna koldioxidbanta

Uppdaterad
Publicerad

16 procent per år. Så mycket måste alla som bor och verkar i Sörmland minska koldioxidutsläppen för att göra sin del i den globala klimatanpassningen.

Siffran kommer från länets första koldioxidbudget, som tagits fram av forskare vid Uppsala universitet på uppdrag av länsstyrelsen.

”Stor utmaning”

Målet i Parisavtalet är att hålla uppvärmningen under 2 grader med sikte på max 1,5 grad.

I budgeten har forskarna brutit ned Parisavtalet på lokal nivå och då funnit att Sörmland måste sänka utsläppen med 16 procent per år från och med år 2020.

Det är en betydligt tuffare minskningstakt än vad Sverige som land har åtagit sig och som enligt Naturvårdsverket ligger på mellan fem och åtta procent per år.

– Det är en stor utmaning. Det är väldigt stora förändringar som måste göras för att nå målet, säger forskningsassistent Aaron Tuckey som presenterade koldioxidbudgeten på en klimatkonferens på återbruksgallerian Retuna i Eskilstuna på fredagen.

Internationella transporter

SSAB i Oxelösund, som står för drygt hälften av länets koldioxidutsläpp, har räknats bort i den regionala budgeten. I stället är det internationella transporter och framför allt flygresor som står för de största utsläppen i länet.

Enligt Aaron Tuckey har forskarna fokuserat mycket på rättviseaspekten i Parisavtalet när de räknat fram koldioxidbudgeten. Det innebär att utvecklade länder som Sverige ger bort utsläppsrätter till mindre utvecklade länder.

– De behöver släppa ut mer i framtiden för att kunna bygga upp sina samhällen på samma sätt som vi har, säger Aaron Tuckey.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.