Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör i videon regionrådet Mattias Claesson (C) om den planerade höjningen av priset på bussbiljetter. Foto: SVT

Så mycket dyrare blir din bussbiljett – höjs mer än planerat

Uppdaterad
Publicerad

Från och med i december höjs priset på bussbiljetter i Sörmland med 4,5 procent. Det är en större höjning än normalt, och vad som var tänkt från början.

Region Sörmland behöver spara pengar, men också öka intäkterna på olika områden. Ett sådant är pengarna man får in för bussbiljetterna som Sörmlanstrafiken säljer.

Dyrare biljetter

Det är rutin att räkna upp taxan för biljettpriserna varje år och en sådan var planerad även i år, men när det ekonomiskt kärva läget uppdagades under våren så drogs det första förslaget tillbaka för en vända till hos tjänstemännen.

– Nu i augusti kom ett omarbetat förslag som är något högre, säger Mattias Claesson (C), regionråd med särskilt ansvar för kollektivtrafik.

Till exempel blir en enkelbiljett med stadsbussarna tre kronor dyrare och en 30-dagarsbiljett för hela länet blir 40 kronor dyrare.

Paus-funktion skrotas

Enligt förslaget så ska också förköpsrabatten i appen slopas och den så kallade paus-funktionen föreslås skrotas. Funktionen beskrivs i regionens genomlysning som fördelaktig för kunden men som en utmaning ”ur ett intäkts- och utvecklingsperspektiv”.

Enligt Mattias Claesson (C) så var Sörmland ensamma i Sverige om att erbjuda biljettvarianten.

– Det har också att göra med att vi upphandlar ett nytt biljettsystem och den funktionen är svår att få in i strukturen, säger Claesson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.