Foto: TT

Så nätshoppar du säkert – vi har tipsen

Uppdaterad
Publicerad

Vilka villkor gäller egentligen när man shoppar online och vad ska man hålla utkik efter för att inte bli lurad? SVT Nyheter har träffat en konsumentvägledare som har flera tips för ett säkert shoppande på webben.

Vi handlar mer än någonsin via nätet. Enligt E-barometern, som tas fram HUI, Postnord och Svensk digital handel, har e-handelns omsättning ökat från knappt 18 miljarder till drygt 50 miljarder kronor per år, på bara åtta år.

Snart var tionde köp

Och även vad gäller e-handelns andel av den totala detaljhandeln ökar försäljningen för varje år. 

Från tre procent till knappa sju procent på åtta år. Om trenden fortsätter sker alltså snart knappt vart tionde köp inom detaljhandeln inte i en butik, utan på webben.

”Svårt att få tag på företaget”

Men det finns skäl att vara försiktig. Det menar Christine Fransholm, konsumentvägledare.

Christine Fransholm, konsumentvägledare. Foto: SVT

– Något som är väldigt vanligt är att man tror att man varit inne på en korrekt och viktig sida, men sedan visar det sig att det i själva verket är en kopia av hemsidan man är inne på. Det är oftast inte heller märkesskorna som kommer hem till en då, utan någon form av plagiat. Det är även svårt att få tag på företaget då och få pengarna tillbaka, säger hon. 

Ångerrätt på nätet

Ett annat problem som drabbar många, inte minst i juletid, är att varorna inte kommer fram i tid.

– Det står ofta att man ska beställa innan ett visst datum för att vara säker på att få varorna innan jul. Har man det löftet, ta en skärmdump av sidan.

LÄS MER: ”Försöker se om det är en seriös aktör”

Hur skiljer sig villkoren åt mellan e-handel och handel i vanlig butik?

– När man handlar på nätet har man en lagstadgad ångerrätt inom Sverige och EU. När vi handlar i butik är vi vana vid att ha öppet köp, men det är ingen lagstadgad rättighet. Så den här ångerrätten är den stora skillnaden.

Handla smart på webben:

– Jag brukar själv titta efter hänglås-symbolen som säkrar trygg E-handel, det är en organisation som står bakom.

– Du kan även titta efter om sidan är krypterad. Det ska då stå https uppe i ämnesraden. Då vet du att din betalning kan ske på ett säkert sätt.

– Pröva även att ringa till kundtjänst, för att se om de svarar.

Källa: Christine Fransholm, konsumentvägledare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.