Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Om bara några veckor tar fler än hundra tusen unga vuxna studenten – mitt i en ekonomisk kris Foto: SVT

Så påverkas unga av de osäkra tiderna – ”kommer välja trygga yrken”

Uppdaterad
Publicerad

Om bara några veckor tar fler än hundra tusen unga vuxna studenten. De går ut i vuxenlivet mitt i en ekonomisk kris – som ingen vet hur länge den kommer vara – och med ett krig som härjar i Europa.

– Unga vuxna präglas i dag av en oro för framtiden, säger Anders Parment som är generationsforskare vid Stockholms universitet.

Efter många år av högkonjunktur går ekonomin in i bistrare tider. Unga vuxna möter nu för första gången på länge minskade reallöner och en tillväxt som bromsar in.

– Mellan åldern 16 till 24 år sätts ens värderingar för resten av livet och denna generation har formats av en pandemin, ett krig i Europa och en lågkonjunktur, säger Anders Parment.

Hör generationsforskaren om hur unga vuxna påverkas av de osäkra tiderna i klippet ovan – och se hela Aktuellts reportageserie ”Kristider” på SVT Play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.