Så röstade landstinget i regionfrågan

Publicerad

Landstingsfullmäktige i Sörmland ställde sig i dag positiva till att bilda Svealandsregionen, men man vill vänta till år 2023.

Förslaget om att bilda en Svealandsregion debatterades idag när landstingsfullmäktige samlades i Nyköping.

Efter flera omröstningar blev det nej till förslaget om att landstinget Sörmland ska tillstyrka en storregion redan 2019, enligt sn.se som live-rapporterade under dagen. Det förslag som slutligen fick en majoritet kom från Kristdemokraterna och gick ut på att man skulle vänta till 2023 i stället skriver Södermanlands nyheter.

Under debatten i landstingsfullmäktige om remissvaret till regionutredningen väckte Vård för pengarna åter liv i frågan om en folkomröstning kring en storregion.

”Beslutet har stressats fram”

– Det här beslutet stressas fram. Det är inte förankrat varken hos medborgare eller näringsliv och framför allt är det ett väldigt dåligt förslag till regionindelning för Sörmland, säger Jonas Lindeberg (VFP).

Varför vill ni ha folkomröstning?

– Eftersom man försöker driva igenom det här mellan två val utan att lyssna på medborgarnas åsikter, säger Jonas Lindeberg.

Något gehör för detta fick man dock inte.

”Tiden är mogen”

Monica Johansson (S) påpekar att det gjorts flera utredningar genom åren, där man kommit fram till ungefär här slutsatsen.

– Jag tror att tiden är mogen nu att sätta ner foten. Det här remissyttrandet är ett bra yttrande som många partier kan ställa sig bakom. Det känns bra att det i grunden är Sörmlands vilja. Sedan finns det partier som inte vill ha regionförstoring och de ställer sig inte bakom, säger Monica Johansson.

I vår väntas regeringen formellt föreslå att Sverige ska delas upp i storregioner. Frågan ska sen beslutas i riksdagen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.