Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Miljöstrateg Linda Aldebert svarar på hur man lockar fjärilar till sin trädgård. Foto: SVT/TT

Så satsar Katrineholm på biologisk mångfald – planterar växter och delar ut frön

Uppdaterad
Publicerad

Under Earth hour i Katrineholm nu på lördag kommer kommunen släcka ned i vanlig ordning. Man har också bestämt sig för att göra lite extra för miljön genom att locka till sig fler pollinerare.

Kommunen vill engagera invånarna till att bidra till ett bättre klimat. Bland annat genom att få folk att plantera växter som i sin tur ska locka fler pollinerande insekter. Något som bidrar till den biologiska mångfalden.

– Vi kommer att dela ut hundra fröpåsar till de första som kontaktar oss, säger Anneli Hedberg (S), ordförande i service- och tekniknämnden.

Vid fjärilsparken i närheten av servicehuset Igelkotten i Katrineholm har kommunen tidigare planterat växter så som fjärilsbuske, kärleksört, lavendel och hassel, som de hoppas ska locka till sig fjärilar. Nu ska man även anlägga en liten ängsmark och ännu mer blommor.

– Jag hoppas att det kommer vara fint för insekterna. Jag tror det kommer bli ett myller, säger Linda Aldebert, miljöstrateg på Katrineholm kommun.

I klippet: Hör Linda prata om fördelen med att ha mycket insekter i sin trädgård.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.