De som går till moskén och de som går till kyrkan har liknande uppfattningar om vad som händer efter döden. I båda religionerna talas det om ett paradis/himmelrike alternativt helvete. Foto: TT

Så ser världsreligionerna på livet efter döden

Publicerad

Idag är det Kristi himmelsfärd, då kristna firar till minnet av att Jesus lämnade jorden och for till himlen. Men vad kan du egentligen om teologi? I texten nedan kan du lära dig om hur de olika världsreligionerna ser på livet efter döden.

Judendomen

Livet efter döden beskrivs inte i detalj inom judendomen, istället ligger fokus på livet i sig. Därmed inte sagt att döden är slutet. Inom judendomen tror man att ett andligt tillstånd tar vid, där lugn och fred ska råda. Men hur det ser ut i detalj beskrivs inte. Judendomen föreskriver också att Messias ska komma när tiden är inne. Enligt kristendomen var Jesus Messias, men judarna väntar fortfarande.

Islam

I Koranen berättas att världen en dag kommer att upphöra, allt liv kommer då att utplånas. Den dagen kallas för Qiyamah (den yttersta dagen). Alla människor som levt sedan världen skapades kommer då att få nytt liv och ställas inför Allah. Han väger det de gjort i sin liv, de goda gärningarna mot de onda. De goda får en plats i paradiset, där evig frid råder. De onda bestraffas istället genom att skickas till helvetet.

Kristendom

Kristna tror på ett evigt och oförstörbart liv efter döden. De som tagit emot Jesus och dött i tron på honom får en plats i himmelriket, där de får leva i frid och i harmoni med Gud. Alternativet är helvetet. Hur exakt dessa motpoler, himmel och helvete, ser ut, och vad man måste göra för att få plats i himlen, ser man olika på inom olika kristna inriktningar. Även kristna väntar på den yttersta dagen, då Jesus ska återvända för att ”döma levande och döda”.

Buddhism

Inom buddhismen tror man på reinkarnation. Men det är inte en persons själ som återföds, utan dennes karma. Målet är dock att sluta återfödas och uppnå nirvana. Det är ett upplyst tillstånd som kan jämföras med en form av evig vila. Allt lidande upphör. För att kunna nå nirvana behöver människor följa den buddhistiska läran.

Hinduism

Även hinduer tror på reinkarnation. Men här är det den odödliga själen, atman, som återföds. Vad man återföds till beror på hur man betett sig när man levt, en person med bra karma återföds till en högre varelse. Har man dålig karma riskerar man dock att återfödas till en lägre varelse, som en råtta. Även hinduer vill lämna kretsloppet. Målet är att nå något som kallas moksha. En gudomlig värld där evig lycka råder.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer