Marianne Haage, kommunekolog i Trosa, är med i projektet där Trosaån kartläggs för att rädda fiskarna. Foto: SVT/Sandra Kjellström

Så ska den utrotningshotade ålen räddas i Trosaån

Uppdaterad
Publicerad

Trosaån, som rinner ut i Östersjön, kartläggs just nu i syfte att försöka rädda fiskarter som lever i vattnet. Bland annat den utrotningshotade ålen, som i dag hindras från att simma upp i ån eftersom den fastnar i dammar och dör.

Från sjön Sillen rinner Trosaån genom Vagnhärad och Trosa ut i Östersjön. Under ytan bor många fiskar som för att överleva måste kunna vandra upp genom ån. Men i dag klarar bara ett fåtal det, då många fastnar längs vägen.

”Är akut utrotningshotad”

I ån finns fyra dammar, som alla ska åtgärdas för att fiskarna ska kunna ta sig fram.

– Vid Trosa kvarn kommer vi till exempel att göra ett inlöp, alltså som en extra bäck vid sidan om, som kommer att ha väldigt strömt vatten. Det gillar fiskarna och det letar de efter, så då leder vi in fiskarna i den här rännan, säger Marianne Haage, kommunekolog i Trosa.

I ån lever flera hotade arter som man hoppas kunna bidra till att rädda.

– Vi har ålen, som är akut utrotningshotad. Genom att göra det här projektet kan vi faktiskt bidra till att rädda ålen.

Mäter vattennivåerna

Andra rödlistade arter, som till exempel lake, finns också i ån, liksom populära arter som havsöring, abborre, mört och gädda.

Hur vattennivåerna kommer att påverkas av projektet undersöks genom mätningar. Projektet beräknas vara klart i slutet av 2020.

Invånare och intresseorganisationer som bor och verkar nära ån kommer att kallas till ett samrådsmöte innan åtgärder vidtas.

I klippet ovan förklarar kommunekologen hur fiskarna fastnar i dammen vid Trosa kvarn.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.