Precis som i många andra kommuner i Sverige så har även Nyköping brist på grundskolelärare. Foto: TT

Undersköterska eller förskollärare? Då vill Nyköping ha dig

Publicerad

I samband med att Nyköpings kommun växer så växer även behovet av personal inom flera yrkeskategorier. Värst drabbade just nu är bland annat förskollärare, undersköterskor och brandingenjör. Nu vässar Nyköping strategin för att locka nya medarbetare.

Likt många andra kommuner i Sverige står Nyköping inför en stor utmaning när det kommer till att rekrytera personal.

Störst är behoven inom vård och omsorg samt skolan. Kommunen har nu valt att ta fram en strategisk plan och kommer att ha fokus på sju yrkesområden som just nu har personalbrist – eller som spås ha det i framtiden.

Förskollärare sökes

– Det är en utmaning att rekrytera medarbetare till olika områden. Den plan vi nu tagit fram ska ha fokus på just de områdena som är värst utsatta. Tanken är att vi dels ska kunna rekrytera mer personal men även att behålla och utveckla den kompetens som idag redan finns i kommunen, säger Madeleine Lennartsson, HR-chef på Nyköpings kommun.

Till bristyrken räknas förskollärare, grundskollärare, socialsekreterare, chefer, ingenjörer/projektledare, undersköterskor och brandingenjör.

Digitala kampanjer

Sedan tidigare har Nyköpings kommun en digital kampanj som heter ”Bo i Nyköping” för att locka fler till att flytta till staden. Nu har man även utvecklat en ny kampanj som ska haka på den befintliga. ”Jobba i Nyköping” heter den och tanken är att den ska göra så att kommunen syns mer som arbetsgivare.

– Vi har ju nya annonser som bland annat dyker upp på nätet för folk som bor i Södra Stockholm och Södertälje. Vi har ju märkt att det gör skillnad. Vi har drygt 300 fler ansökningar i april i år i jämförelse med ifjol. Dessutom har vi många fler besökare på vår lediga tjänster-webbsida, säger Lennartsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.