Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se Tomas Berggren lista exempel på energisparande åtgärder som Energimyndigheten använder sig av i dag. Foto: SVT

Se Energimyndighetens knep för att minska elförbrukningen – nu ska de tipsa andra

Uppdaterad
Publicerad

Energimyndigheten har fått i uppdrag av regeringen att minska elförbrukningen hos svenska myndigheter och offentlig sektor. Redan i dag görs en rad energisparande åtgärder på Energimyndighetens kontor i Eskilstuna som kan komma att appliceras på fler ställen för att minska risken för störningar i vinter.

Behovsanpassad ventilation och belysning, noggrant utvalda vitvaror och effektiv isolering är bara ett fåtal av alla energisparande åtgärder som en myndighet kan använda sig av, enligt Tomas Berggren, senior rådgivare på Energimyndigheten.

– Vi är bland de fem procent bästa kontoren i Sverige när det gäller energiprestanda. Men vi kan göra mycket mer. Just nu arbetar vi med en energikartläggning och har startat upp ett labb för att ta fram ytterligare åtgärder, säger han.

Pris och lönsamhet styr åtgärder

Det nya uppdraget innebär att Energimyndigheten ska mäta hur mycket el svenska myndigheter gör av med samt verka rådgivande till hur dessa kan minska sin elanvändning. Regeringen har även gett länsstyrelserna i uppdrag att erbjuda samma stöd till kommuner och regioner, något som också ska redovisas till Energimyndigheten.

– Det är jätteviktigt att vi har fått det här uppdraget så att vi kan gå före och visa vägen, säger Tomas Berggren.

Varför krävs det en energikris för att man ska se över energiförbrukningen?

– Oftast är det priset och lönsamheten som styr vad man gör för åtgärder. Nu har det blivit otroligt mycket dyrare och därför ser vi ett ökat engagemang.

Vilka tips kan även svenska hushåll ta till sig av?

– Generellt är det viktigt att sänka temperaturen inomhus, minska på varmvattnet, släcka och stänga av helt enkelt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.