Privatrådgivaren Maria Fäldt tipsar om vad du ska tänka på när du sparar till ditt barn. Foto: SVT/TT

Allt fler sparar till sina barn – så gör du

Publicerad

Det genomsnittliga månadssparandet till barn har ökat under de senaste tio åren. I snitt lägger föräldern undan 575 kronor i månaden per barn.

Den disponibla inkomsten och de låga räntorna kan vara svaret på svenskarnas ökade sparande till barnen, som under förra året låg på i snitt 575 kronor i månaden. Detta enligt en Novusundersökning från Länsförsäkringar med 2 477 slumpmässigt utvalda deltagare.

Antalet barn spelar in

Det genomsnittliga sparandet skiljer sig dock beroende på hur många barn hushållet har. 2018 var snittet för ensambarn 613 kronor, för hushåll med två barn 575 och för de med tre 511 kronor. De hushåll som inte sparar alls till barnen ligger, enligt undersökningen, på 15 procent, vilket är en knapp ökning.

Vanligaste sparmålen

De vanligaste sparmålen är att barnet ska få en bra start på livet (69 procent), följt av bostad (43 procent), körkort (32 procent) och studier (21 procent). Vanligaste sparformerna är fonder (69 procent) följt av bankkonto (48 procent) och aktier (14 procent). Det är fler pappor än mammor som sparar i aktier och var tredje förälder sparar i sitt eget namn.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.