Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet berättar kyrkoherde Johan Hedlund om hur församlingen vill renovera och skapa en ny tillbyggnad till Fors kyrka. Foto: SVT/Norman arkitektkontor/Svenska kyrkan

Så vill församlingen bygga om Fors kyrka – Eskilstunas äldsta byggnad

Publicerad

Nu är det dags igen. För nionde gången på 900 år ska Fors kyrka i Eskilstuna renoveras. Församlingen vill öka tillgängligheten med en ny tillbyggnad.

Det hör inte till vanligheterna men nu ska Eskilstunas äldsta byggnad renoveras och dessutom byggas till.

Enligt kyrkoherde Johan Hedlund behöver kyrkan renoveras för att anpassas för framtiden. De gamla elementen ska ersättas med fjärrvärme, väggarna ska tvättas och kyrksalen ska bli mer anpassningsbar till olika sorters verksamheter.

– Den historiska miljön ska leva vidare. Vi vill öppna upp kyrkan så att alla i Eskilstuna har tillträde till det här vackra rummet, säger Johan Hedlund.

Den största förändringen sker på utsidan där församlingen vill göra en tillbyggnad som förankras vid den norra porten.

Väntar på tillstånd

Det återstår dock en hel del arbete innan församlingens visioner blir verklighet. Än så länge finns inte de nödvändiga tillstånden från Eskilstuna kommun och Länsstyrelsen i Sörmland. Förhoppningen är dock att bitarna ska falla på plats under hösten och att renoveringen kan starta runt årskiftet. Invigningen väntas ske ett år senare.

I klippet berättar kyrkoherde Johan Hedlund hur församlingen vill renovera och skapa en ny tillbyggnad till Fors kyrka.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.