Hur kommer sträckningen för den nya kraftledningen se ut? Få svaret i klippet. Foto: SVT

Här vill Vattenfall att de nya kraftledningarna ska dras

Uppdaterad
Publicerad

Under onsdagen fattade Vattenfall beslut om var de vill att de nya kraftledningarna, som ska säkra SSAB:s framtida elförsörjning, ska dras. Nu väntar man bara på besked från energimarknadsinspektionen.

– Det var varit en jobbig process, säger Mats Engstedt, enhetschef på Vattenfall.

Det har tagit långt tid och många olika perspektiv har behövts tas i beaktande, men nu har Vattenfall skickat in sin ansökan. Tanken är att de nya kraftledningarna, som kommer att byggas ovan jord, ska gå från Hedenlunda utanför Flen till Oxelösund och SSAB. Detta för att säkra bolagets framtida elförsörjning och omställning till fossilfri stålproduktion.

– I dag är vi glada, säger Jacob Sandberg, teknisk chef på SSAB.

”Dialog med markägare”

Det har funnit en oro bland markägarna i området om hur ledningarna kan komma att påverka miljön och omgivningarna, då de kommer att byggas ovan ord.

Har ni tagit hänsyn till detta?

– Vi har haft detaljerade dialoger med markägare och har genom det till exempel flyttat på stolpar. Vi har också försökt så mycket som möjligt att lägga de nya ledningarna i redan befintliga, säger Mats Engstedt, enhetschef på Vattenfall.

Påverkan på Sörmlandsleden

Även frågan om huruvida Sörmlandsleden kan komma att påverkas har kommit på tal.

– Ledningen kommer att innebära en ny korsning över Sörmlandsleden. I övrigt kommer vi att följa befintliga ledningar.

Hur påverkar det här det visuella?

– Möjligen kommer man att se ledningen när man tittar uppåt på några ställen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.