De planerade höghusen kommer ligga på Villabacken i Oxelösund. Foto: Peab/Google Maps/Montage: SVT

Bara ett höghus nu aktuellt i Oxelösund

Publicerad

Säljstarten för de planerade höghusen i Oxelösund ser ut att dra ut på tiden. Och nu är bara det ena huset aktuellt att bygga i ett första skede.

– Huvudspåret just nu är att bygga ett BRF-hus, säger Jonny Lundqvist, distriktschef på byggbolaget Peab.

Den första april 2014 klubbade kommunfullmäktige en detaljplan som möjliggör bygget av två höghus på Villabacken i Oxelösund. Beslutet föregicks av en debatt där Miljöpartiet invände mot planerna och bland annat menade att man även borde utreda alternativ med lägre hus.

Planen överklagades

Beslutet överklagades av en privatperson, med det avvisades av såväl länsstyrelsen som av mark- och miljödomstolen, och sommaren 2015 stod det klart att detaljplanen gällde.

Byggbolaget Peab aviserade då att det skulle bli säljstart efter sommaren. Därefter pratades det om säljstart första kvartalet 2016. Nu säger Jonny Lundqvist på Peab att det sannolikt blir någon gång i vår, men kanske inte första kvartalet.

Varför dröjer säljstarten för bostadsrätterna?

– Jag vet inte om det dröjer. Det är en hel del pengar inblandat och då måste man ha koll på kalkylerna. Och projektet sköts också fram på grund av att detaljplanen överklagades, säger Jonny Lundqvist.

Skulle ha byggts samtidigt

Från början var tanken att de båda höghusen, varav det ena är tänkt att innehålla bostadsrätter och det andra hyresrätter, skulle byggas parallellt. Nu berättar dock Jonny Lundqvist att man avvaktar med det hus som ska innehålla hyresrätter, och som man behöver en köpare till innan byggstart är aktuell.

– Vi har haft en intressent som är lite tveksam och gärna ser att vi bygger BRF-huset först och testar marknaden. Och då måste vi anpassa oss efter det, säger Lundqvist.

Är projektet hotat?

– Nej, det kan jag inte säga.

”Förutsättningar ändras”

Jonny Lundqvist berättar att ett investeringsbeslut snart ska tas i bolaget kring det första höghuset innan det blir säljstart.

Kan ni komma fram till då att det inte lönar sig att bygga?

– Den risken finns alltid i alla projekt, och det är därför man fattar olika delbeslut.

Jag tycker att det låter som att det finns ett uns av tvivel.

– Det gör det i alla projekt. Du vet ju hur omvärlden ser ut, förutsättningar ändras och det är därför vi har olika steg med olika beslut. Det är inget konstigt, säger Jonny Lundqvist.

Skyskrapor eller inte?

De planerade höghusen i Oxelösund är tänkta att bli upp till 24 våningar höga, vilket innbär ungefär 80 meter.

Enligt wikipedia finns det ingen entydig definition av hur hög en byggnad ska vara för att kallas skyskrapa, men man brukar säga att huset ska vara märkbart högre än omgivningen. Detta innebär att ”ett 80 meter högt hus i en för övrigt lågbyggd stad kan anses som en skyskrapa, medan det till exempel i Hong Kong krävs högre höjder än så” skriver wikipedia.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.