Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Jag tänker att varje dag är en bonus” – hör Caroline Svärd om hur det är att leva med en äldre hund. Foto: SVT

Sällskapsdjur lever längre – Caroline har haft hunden Viper i 13 år

Uppdaterad
Publicerad

Antalet äldre sällskapsdjur blir allt fler, enligt djursjukvårdsföretaget Anicura. Och det kan kräva en del anpassningar i vardagen. Något som Caroline Svärd i Björnlunda har märkt av med sin hund – 13-åriga Viper.

När Caroline Svärds familj först köpte border collien Viper var tanken att han dels skulle vara en familjehund och dels en tävlingshund.

I 13 år har han nu funnits vid deras sida – och tävlat har han gjort.

– Han är min trogna vän i alla väder och under alla dagar om året, säger Caroline Svärd.

”Han älskar att leka”

Trots sin höga ålder är det viktigt för Caroline Svärd att Viper fortfarande rör på sig, vilket Viper själv inte har något emot.

– Han älskar att leka, busa och röra på sig. Border collie som han är älskar han att arbeta.

Men trots att energin finns där måste man fortfarande anpassa det roliga, enligt Svärd. Bland annat i form av uppvärmningar, så som att gå i koppel först eller göra några lättare övningar.

– Är det halt eller han inte är uppvärmd så är det lättare att han skadar sig.

I videon ovanför: Hör om hur Caroline Svärd anpassar vardagen för Viper.

Fler djur blir äldre

Enligt djursjukvårdsföretaget Anicura är nu ungefär var tredje katt och hund en senior. En stor studie från både europeiska och amerikanska forskare från förra året visar att både hundar och katter har en allt högre förväntad livslängd.

Att det ser ut så tror Caroline Svärd beror på att man har mer kunskap kring hur man ska ta hand om djuren.

– Förhoppningsvis kanske också för att vi djurägare vill vara ute mer och röra på oss.

Livslängd för hundar och katter

En studie, som publicerades i den vetenskapliga veterinärtidskriften Frontiers i februari 2023, analyserade data från över 13 miljoner hundar och 2,3 miljoner katter.

• Den förväntade livslängden vid födseln visade en ökning för både hundar och katter under undersökningsåren 2013 till 2019.

• För samtliga hundar var den förväntade livslängden vid födseln 12,69 år och för katter 11,18 år. Det kan jämföras med 9,1 år för hundar i början av 1980-talet och 5,42 år för katter samma tid, enligt en beräkning i studien.

• Storlek på hundar och kön på både hundar och katter hade en signifikant inverkan på livslängden.

• Hundar och katter med ideal kroppskondition hade generellt en längre medellivslängd jämfört med de som var överviktiga eller feta.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.