Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör en tonåring berätta att hon fick fillers på salongen – och salongsägarens förklaring till varför hon marknadsför behandlingar som hon säger att hon inte utför. Foto: Jennifer Berg Eidebo/SVT

Salong i Eskilstuna förbjuds göra fillers – misstänks ha injicerat barn

Publicerad

En salong i Eskilstuna förbjuds att utföra fillers och botox. Enligt Ivo saknar personal legitimation – och myndigheten misstänker även att minderåriga har fått injektioner.

– Hon säger att man inte behöver vårdnadshavares tillåtelse, säger en tonåring som berättar att hon gjort fillers vid salongen.

Det finns en påtaglig fara för patienters liv, hälsa eller personliga säkerhet. Det menar Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, som därför förbjuder salongen i Eskilstunas att utföra estetiska injektionsbehandlingar.

– Man kan få allergiska reaktioner, blödningar, skador på kärlen som gör att man får stora vävnadsskador. Det här handlar om personal som inte har medicinsk kunskap och inte kan ta hand om problemen, varken akuta eller på längre sikt, så det kan bli väldigt allvarligt, säger Göran Olsson, enhetschef vid Ivo.

Anmäldes redan 2022

Sedan 2021 krävs att den som gör estetiska injektionsbehandlingar ska vara legitimerad läkare, tandläkare eller sjuksköterska. För snart två år sedan kom de första tipsen om att salongen gör fillers och botox utan legitimerad personal. En tillsyn startades, men lades ner.

– Man kunde i den tillsynen inte säkerställa att man faktiskt hade bedrivit verksamheten, säger Göran Olsson.

Sedan dess har flertalet tips inkommit, och i början av juni kom förbudet mot salongen. Att beslutet blev annorlunda 2024 beror enligt Göran Olsson på tydliga tips och starka misstankar om att man på salongen har utfört injektionsbehandlingar på minderåriga.

Borde verksamheten ha stängts ner för två år sedan?

– Vi måste ta rättssäkra beslut och vi måste ha ett ordentligt underlag.

Förnekar brott

Har detta polisanmälts?

– När det gäller det specifika ärendet kan jag inte prata om det för att det råder sekretess. Men generellt kan jag säga att om vi har en skälig brottsmisstanke är vi skyldiga att åtalsanmäla.

Hur ser ni till att förbudet efterföljs?

– Vi följer verksamheter som vi har förbjudit. Men sen är det snarare brottsbekämpande myndigheter som får ta hand om sådana saker.

Kvinnan som driver salongen förnekar att hon har gjort fillers och botox överhuvudtaget.

– Jag lovar, jag gör ingenting.

Hör henne, och en av hennes kunder, i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.