Samarbete över gränser när Brandkärr planeras om

Publicerad

Sedan ett halvår pågår ett stort stadsplaneringsprojekt med syfte att förändra miljonprogramsområdet Brandkärr i Nyköping. Syftet är att koppla ihop stadsdelen mer med de övriga delarna av staden – men tidsperspektivet är långt och utmaningar finns.

Hittills har arbetet bestått av förstudier och dialog med bland annat fastighetsägare och boende i Brandkärr. Men nu har en kommunal arbetsgrupp bestående av bland annat planarkitekter, säkerhetssamordnare, trädgårdsmästare och trafikplanerare börjar göra platsbesök i området.

– Det är otroligt viktigt att förstå platsen. Att inte bara sitta och rita på kartor utan faktiskt aktivt uppleva den, säger Victoria Alstäde, planarkitekt vid Nyköpings kommun.

Fått skjuta på dialogen

I juni övergår projektet i den femte och sista fasen där allt arbete ska sammanställas. I augusti sätts det punkt enligt planen som ligger och så småningom ska slutsatserna lämnas över till beslutande politiker.

– Det går enligt tidsplan men det som kanske har satt lite käppar i hjulen är ju pandemin eftersom vi tänkt ha väldigt mycket dialog med boende i området och det har vi fått skjuta på ganska mycket, säger Victoria Alstäde.

Följ med på ett av platsbesöken i videoklippet längst upp.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.