Övergripande handlar det om att företaget måste arbeta fram bättre rutiner kring arbetsmiljöarbetet. Bland annat måste uppgiftsfördelningen och befogenheterna hos cheferna bli tydligare.
– Det kan handla om att ha koll på stress och arbetsbelastning, att man kan bemanna och har vikarier, säger Jennie Karlsson, arbetsmiljöinspektör på Arbetsmiljöverket.
Myndigheten pekar också på att det behövs rutiner för att anpassa uppgifterna efter de enskilda arbetstagarnas behov och förbättra rutinerna mot kränkande särbehandling.
– Det fanns rutiner men de fungerade inte i praktiken. Det har varit otydligt och oklart kring vad som är okej och inte. Det var otydligt vem man vänder sig till om man blir utsatt och vad den man vänder sig till ska göra, säger Jennie Karlsson.
Välkomnar granskningen
Åsa Brunzell, HR- och kommunikationsdirektör på Samhall, meddelar till SVT via mejl att de har ett aktivt arbete med att utveckla sitt arbetssätt kring arbetsmiljön.
– Och vi välkomnar Arbetsmiljöverkets granskning och arbetar redan med de synpunkter vi har fått. Vårt uppdrag är att utveckla människor med funktionsnedsättning i riktiga arbeten och vi har ett stort fokus på att säkerställa en trygg och säker arbetsmiljö för våra medarbetare, säger Åsa Brunzell.
Företaget beskriver att deras huvuduppdrag är att ”skapa utvecklande jobb åt personer med funktionsnedsättning och på så sätt ge dem en plats på den ordinarie arbetsmarknaden.”
Samhall i Eskilstuna ska ha vidtagit åtgärder senast den 30 oktober för att inte behöva betala vitet på 200 000 kronor.