Anledningen till de nya rekommendationerna är att nya studier vid Astrid Lindgrens barnsjukhus i Solna visar att även små barn kan få långvariga symtom som minnesproblem och orkeslöshet, vilket man tidigare inte trott.
– Vaccinerna är säkra och väldigt effektiva. De ger ett 98-procentigt skydd och ger inga allvarliga biverkningar, säger Marika Hjertqvist, epidemiolog vid Smittskyddsinstitutet (SMI).
Tillsammans med bland andra Sveriges lantbruksuniversitet och Statens veterinärmedicinska anstalt ska SMI nu försöka att ta reda på varför TBE-fallen ökar.
– Det är troligen väldigt komplicerat och hänger antagligen samman med flera olika faktorer, som att antalet rådjur och gnagare ökat och klimatförändringar. Även vädret har betydelse eftersom det styr hur vi är ute i naturen. Klart är i alla fall att antalet fästingar ökat och vi vet inte varför, säger Marika Hjertqvist.
Den tidigare åldersgränsen för TBE-vaccin var tre år.
Hjärnan blir inflammerad
- TBE står för tick-borne encephalitis, det vill säga fästingburen hjärninflammation. Namnet till trots kan sjukdomen också orsaka hjärnhinneinflammation.
- Inkubationstiden, det vill säga tiden mellan smitta och symtom, är en till två veckor.
- Symtomen är huvudvärk, feber och i sällsynta fall påverkan på centrala nervsystemet med exempelvis förlamningssymtom.
Källa: Smittskyddsinstitutet