Foto: SVT

Nyköping positiva till hastighetssänkningen

Publicerad

Nyköpings kommunalråd Urban Granström (S) hoppas på positiva effekter för den regionala pendlingen och på att en tågstation på Skavsta nu blir av.

Efter att Nyköpings socialdemokratiska kommunalråd Urban Granström idag tagit del av Trafikverkets nya nationella plan för transportsystemet 2018 – 2029, är han försiktigt positiv till planen.

Hastighetssänkning bra för pendling

– Det är förstås bra att det åter igen bekräftas att Ostlänken finns med i den nationella planen och den ska byggas, men vi förväntade oss väl inget annat, säger Urban Granström.

Mest positiv är han över nyheten att Trafikverket nu föreslår en sänkning av maxhastigheten från 320 till 250 km i timmen .

– De största riskerna man såg beträffande hastigheten var att snabba tåg skulle köra ikapp mindre snabba tåg och de riskerna borde bli mindre med det här förslaget, och det kan ju få positiva effekter för den regionala pendlingen, säger Urban Granström.

Hoppas på tågstation på Skavsta

Ni har ju varit kritiska mot Trafikverkets senaste alternativa förslag för Skavsta om en bibana i stället för en tågstation på flygplatsen, påverkar den sänkta hastigheten den diskussionen?

– Ett av trafikverkets argument för att ändra stationsläget på Skavsta har ju varit de kapacitetsproblem som uppstår när tåg kör olika snabbt och då utgick man ju ifrån att det var 320 km i timmen som gällde, så den förutsättningen för att ändra stationsläget på Skavsta försvinner ju nu med det här förslaget, säger Urban Granström.

Hur kommer ni att agera nu?

– Vi kommer att framföra det som argument i diskussionerna med Trafikverket framöver, för vi vill ha en tågstation på Skavsta flygplats på huvudbanan, det är bra för alla, inte bara för Nyköping, säger Urban Granström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.